V dnešní době máte několik možností, v čem a jak zvařovat. Nedílnou součástí procesu zavařování jsou zavařovací sklenice a víčka, popřípadě speciální plechovky. K zavařování dále můžete využít zavařovací hrnec, který lze, v ideálním případě, použít i s teploměrem.
Sklenice můžete použít:
Sklenice Omnia a víčka Omnia
Prvním typem jsou sklenice, na které používáme víčka s označením OM. Tyto víčka jsou z hliníku a se zdravotně nezávadnou úpravou povrchu. Jejich velikosti jsou různé, liší se dle obsahu vybrané sklenice. Na vnitřní straně víčka je speciální těsnění v červené nebo bílé barvě. Toto barevné označení určuje využití pro daný druh potravin. Bílá gumička je určena ke konzervaci ovoce a zeleniny, červená k zavařování masa a na některé úpravy hub. K uzavření sklenice je v tomto případě potřeba zavařovací hlava. Na trhu najdete zavařovací hlavu kuličku a nebo zavařovací hlavu plastovou.
K otevření zavařenin v těchto sklenicích doporučujeme použít konec lžičky s plochým koncem a nebo ideálně otvírák Omnia, který je určen právě k otevření zavařenin v těchto sklenicích.
Použití:
- v horké vodě nahřejeme víčko a položíme ho na hrdlo sklenice
- na víčko přiložíme zavařovací hlavu
- tlakem rukou dotlačíme hlavu co jen to jde, dokud nemáme pocit, že víčko těsní
- poté hlavu opatrně sundáme
- sklenici otočíme
- pokud víčko netěsní a sklenice teče, musíme proces opakovat s novým víčkem
Sklenice Twist a víčka Twist
Druhým typem jsou sklenice určené na víčka se závitem tzv. víčka Twist. Tyto sklenice v dnešní době vidíme nejčastěji v běžných obchodech v podobě přesnídávek pro děti, klasických zavařenin atd. Tato šroubovací víčka z hliníku mají zdravotně nezávadnou povrchovou úpravu, gumové těsnění a výlisky, které umožnují šroubování na závit sklenice.
Použití:
- v horké vodě nahřejeme víčko a položíme ho na hrdlo sklenice
- víčko zašroubujeme
- sklenici otočíme dnem vzhůru
- pokud sklenice teče, musíme proces opakovat
Žádné komentáře doposud nebyly přidány.
Přidat komentář