Způsobů zavařování máme hned několik a každému z nás vyhovuje něco jiného. Někteří jsou zvyklí zavařovat v zavařovacích hrncích a teplotu si hlídat za pomocí speciálního teploměru a jiní využívají moderní technoligie a a zavařují naříklad v myčce nádobí.
Nejčastější způzoby zavařování:
Zavařování v zavařovacím hrnci
- Na dno zavařovacího hrnce vyskládáme sklenice.
- Chceme-li zavařovat v páře, nalijeme vodu jen pod sklenice.
- Při zavařování ve vodě zalijeme sklenice do čtvrtiny až poloviny.
- Hrnec přiklopíme poklicí a vodu uvedeme do varu.
- Sledujeme teplotu a čas podle druhu surovin, které zavařujeme.
- Sklenice vyskládáme na podložku, která by neměla být studená, aby sklenice nepraskly.
- Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, tak zjistíme, zda víčka těsní.
Zavařování v troubě
- Naplněné a zavíčkované sklenice postavíme na pečící plech a zalijeme do výšky cca 2 cm horkou vodou.
- Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. U elektrické bývá vhodná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete sklenice vložit do trouby bez vody. Trouba by měla být nastavená na 150 °C a po pěti minutách ji zmírníme na 85 - 90 °C.
Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály, to je cca 15 minut, a pak dalších 20 - 25 minut je nutné na sterilizaci. Po procesu otočíme sklenice dnem vzhůru.
Zavařování v mikrovlnné troubě
- Do mikrovlnky můžete vyzkoušet sklenice se šroubovacím víčkem.
- Do mikrovlnky nepatří nic kovového, ale materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí.
- Zavařovat tímto způsobem můžete i polotovary, polévky a jiné.
Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic.
Vycházet můžete z této tabulky:
Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
Zavařování v myčce nádobí
- Zavařování v myčce je ideální pro velké množství zavařenin.
- Ideální je zavařovací program s co nejvyšším stupněm teploty vody.
- Sklenice nandáme do myčky víčky nahoru, tak aby byl mezi sklenicemi dostatečný prostor.
- A pak zapněte nejdelší program na nejvyšší teplotu.
- Okurky můžete v myčce ponechat celou dobu programu,ale u přesnídávek stačí jen hodinka a poté můžete myčku vypnout.
- Takto lze zavařovat okurky, ale také marmelády a drobné ovoce
Přidat komentář