VDP-CZ

Vyhledat v katalogu

Způsoby zavařování



Způsobů zavařování máme hned několik a každému z nás vyhovuje něco jiného. Někteří jsou zvyklí zavařovat v zavařovacích hrncích a teplotu si hlídat za pomocí speciálního teploměru a jiní využívají moderní technoligie a a zavařují naříklad v myčce nádobí.

Nejčastější způzoby zavařování:

Zavařování v zavařovacím hrnci

 

  • Na dno zavařovacího hrnce vyskládáme sklenice.
  • Chceme-li zavařovat v páře, nalijeme vodu jen pod sklenice.
  • Při zavařování ve vodě zalijeme sklenice do čtvrtiny až poloviny.
  • Hrnec přiklopíme poklicí a vodu uvedeme do varu.
  • Sledujeme teplotu a čas podle druhu surovin, které zavařujeme.
  • Sklenice vyskládáme na podložku, která by neměla být studená, aby sklenice nepraskly.
  • Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, tak zjistíme, zda víčka těsní.

Zavařování v troubě

  • Naplněné a zavíčkované sklenice postavíme na pečící plech a zalijeme do výšky cca 2 cm horkou vodou.
  • Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. U elektrické bývá vhodná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete sklenice vložit do trouby bez vody. Trouba by měla být nastavená na 150 °C a po pěti minutách ji zmírníme na 85 - 90 °C.

Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály, to je cca 15 minut, a pak dalších 20 - 25 minut je nutné na sterilizaci. Po procesu otočíme sklenice dnem vzhůru.

Zavařování v mikrovlnné troubě

  • Do mikrovlnky můžete vyzkoušet sklenice se šroubovacím víčkem.
  • Do mikrovlnky nepatří nic kovového, ale materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí.
  • Zavařovat tímto způsobem můžete i polotovary, polévky a jiné.

Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic.

Vycházet můžete z této tabulky:

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

Výkon 700 W = 6 min/1 ks

Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks

Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks

Výkon 850 W = 5 min/1 ks

Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Zavařování v myčce nádobí

  • Zavařování v myčce je ideální pro velké množství zavařenin.
  • Ideální je zavařovací program s co nejvyšším stupněm teploty vody.
  • Sklenice nandáme do myčky víčky nahoru, tak aby byl mezi sklenicemi dostatečný prostor.
  • A pak zapněte nejdelší program na nejvyšší teplotu.
  • Okurky můžete v myčce ponechat celou dobu programu,ale u přesnídávek stačí jen hodinka a poté můžete myčku vypnout.
  • Takto lze zavařovat okurky, ale také marmelády a drobné ovoce

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my, a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů